Allt du behöver veta om Nose Work

Vad är Nose Work? Hur gör jag om jag vill börja träna Nose Work och vilken utrustning behöver jag ha för att komma igång? Har du precis fått upp ögonen för den populära sporten och vill veta mer - här listar vi sju av de vanligaste frågorna och svaren.

1. Vad är Nose Work?

Nose Work är sporten där hund och förare tränar för och tävlar i att söka efter specifika dofter i olika miljöer. Svårighetsgraden anpassas enkelt genom att variera doften, doftens placering och miljön som doften placeras i.

2. Varför Nose Work?

Nose work en rolig tränings- och tävlingsform som i regel uppskattas av både hund och förare. Framför allt är det en mentalt stimulerande aktivitet för hunden som här får möjlighet att arbeta med ett av sina främsta sinnen, luktsinnet.

                      

3. Passar Nose Work mig och min hund?

Nose Work kan anpassas för att passa alla hundar och förare som gillar att ha roligt tillsammans. 

Alla hundar behöver mental aktivering och det är verkligen någonting som Nose work erbjuder. Det är naturligt för hunden att arbeta med luktsinnet och att få träna detta tillsammans med sin förare fungerar ofta stärkande för hundens självförtroende. Nose Work är därför en utmärkt aktivitet för osäkra eller rädda hundar. En annan positiv aspekt är att Nose Work inte är inte speciellt fysiskt krävande vilket gör att kan utföras trots skador eller andra begränsningar som kan påverkar möjligheten att träna och tävla i andra hundsporter, exempelvis agility.

4. Vad behöver jag för att börja träna Nose work med min hund?

För att träna Nose Work krävs inte speciellt mycket utrustning. Det du behöver är:

  • Hydrolat
  • Något att ha doften på, exempelvis bomullstussar, tops eller oanvända möbeltassar 
  • Något att ha doften i, exempelvis en metalldosa med hål i
  • Hundens favoritgodis

5. Vad är hydrolat?

Hydrolat är en biprodukt vid destillering av örter och blommor till eteriska oljor. Vid framställningen av eteriska oljor används rent källvatten som hettas upp. När vattnet är varmt bildas ånga som skickas genom växtdelar innehållande eterisk olja. Ångan samlar upp den eteriska oljan tillsammans med andra ämnen som finns i växten. Därefter tas de eteriska oljorna (som lägger sig ovanpå vattnet) bort. Kvar är blom/örtvatten som innehåller lite eterisk olja och andra vattenlösliga ämnen från plantorna - hydrolat.

 Till skillnad från de eteriska oljorna kan hydrolater användas direkt på huden och är tillräckligt skonsamma för att användas inom hundsporten Nose Work. 

Inom Nose Work används dofterna eukalyptus, lagerblad och lavendel. Beställ din doft redan idag:

Källa: Naturkosmos


Nose Work EUKALYPTUSVATTEN (HYDROLAT) EKO 100ml

EUKALYPTUSVATTEN (HYDROLAT) EKO 100ml

Eukalyptus är vanligtvis den första doften som introduceras för hunden i nose work-sammanhang.

Nose Work LAGERBLADSVATTEN (HYDROLAT) EKO 100ml

LAGERBLADSVATTEN (HYDROLAT) EKO 100ml

Lagerblad är vanligtvis den andra doften som introduceras för hunden nose work-sammanhang. 

Nose Work LAVENDELVATTEN (HYDROLAT) EKO 100ml

LAVENDELVATTEN (HYDROLAT) EKO 100ml

Lavendel är vanligtvis den tredje doften som introduceras för hunden i nose work-sammanhang. 

6. Vad behöver jag tänka på ?

  • Börja varsamt

I början kan den vara bra att undvika onödig distraktion så att du och hunden kan fokusera på att träna in de olika momenten i lugn och ro utan att det blir missförstånd. Börja gärna inomhus. Det kan också vara bra att tänka på att inledningsvis hålla träningspassen korta då hunden kan bli väldigt trött av den mentala stimulansen. Det är bättre att sluta när det är som roligast.

  • Var konsekvent. 

När en doft väl har introducerats är det viktigt att konsekvent belöna varje gång doften presenteras för att behålla den starka kopplingen.

  • Belöna rikligt

Se till att hålla motivationen uppe genom att välja godsaker som din hund verkligen uppskattar.

7. Hur kommer jag igång med träningen?

Steg1

Aktivera nosen

Det är naturligt för hunden att använda sitt luktsinne men ibland kan det behövas lite hjälp att aktivera instinkten i ett önskat sammanhang. Sprid ut några godbitar på golvet hemma och låt hunden hitta dem. I det här steget behöver du som förare inte göra mer än att sprida ut godsakerna, att hitta godiset är en belöning i sig.


Steg 2

Börja leta

När du ser att hunden börjat använda nosen för att hitta de utspridda godisarna är det dags att höja svårighetsgraden. Börja sprida ut godbitarna mer och placera dem på olika höjder och på olika underlag. 

De här stegen är dels till för att leda hunden in i uppgiften genom att aktivera dess sökinstinkt. Dels för att skapa positiva minnesbilder och skapa en betingning. Genom att upprepa övningarna ritualmässigt kommer hunden att börja associera rutinen med uppgiften och bli mer alert och inställd på att träna sök.

Steg 3

Introducera doften

När du märker att hunden behärskar steg 2 och tycker att det är roligt är det dags att introducera doften som du vill att hunden ska leta efter, oftast är eukalyptus den första doften som introduceras. 

Använd samma övning som i steg två men placera nu ut doften tillsammans med godbitarna. Hunden kommer söka godiset som vanligt med eftersom doften finns där godiset finns kommer hunden så småningom att börja associera doften till godiset. Målet här är att hunden ska förstå att doften innebär belöning.

Lycka till med träningen!