HYDROLAT

Ekologiska hydrolater från Crearome, kontrollerade av EcoCert i Frankrike.

Hydrolater kan användas som ansiktsvatten, bodymists eller varför inte i aromatiska bad. De kan också användas istället för vatten i kroppsvårdande produkter så som crèmer, ansiktsmasker, lotioner och hårshampon. 

Hydrolater används även som doftkällor inom den populära hundsporten nosework. Om du vill veta med om sporten Nose Work - KLICKA HÄR.

Källa: Naturkosmos


Vad är egentligen ett hydrolat?

Vid framställningen av eteriska oljor används rent källvatten som hettas upp. När vattnet är varmt bildas ånga som skickas genom växtdelar innehållande eterisk olja. Ångan samlar upp den eteriska oljan tillsammans med andra ämnen som finns i växten. Därefter tas de eteriska oljorna (som lägger sig ovanpå vattnet) bort. Kvar är blom/örtvatten som innehåller lite eterisk olja och andra vattenlösliga ämnen från plantorna. Hydrolater är alltså en biprodukt vid destillering av örter och blommor till eteriska oljor. 

Till skillnad från de eteriska oljorna kan hydrolater användas direkt på huden och är tillräckligt skonsamma för att användas inom hundsporten Nose Work.

Källa: Naturkosmos